När Aftonbladet skrev om meditation

Hösten är här och med den definitivt vardagen. Barnen blir sjuka, plötsligt blir det kallt och mörkt igen och deadlines på jobbet väntar inte bara för att vi plötsligt känner oss lite tröttare, lite trögare... Livet rusar på i samma hastighet som alltid. Då blir det viktigt att skapa små pauser i vardagen, få in några djupa andetag och lugna ner nervsystemet kontinuerligt under dagen. Även om det är lätt är det svårt. Annars hade väl ingen varit stressad? Det är svårt att påminna sig själv om att stanna upp, det är svårt att vara närvarande i nuet eller behålla fokus på uppgiften. Det är svårt att inte dras med i tempot runtomkring. Många medier uppmärksammar detta just nu,

Aftonbladet Söndag är en av tidningarna som valt att ge stress och återhämtning rejält med utrymme, med en fin ambition att ge läsarna både kunskap och handfasta tips! Min roll i artikeln blev att berätta om vad som händer i kroppen när vi stressar, hur meditation kan hjälpa oss må bättre samt att utforma några övningar som passar bra att använda lite var som helst; vid fikat, i hissen eller på bussen på väg hem. Min poäng är att meditation inte behöver vara mystiskt, det kan också vara ett ganska enkelt verktyg för att kontinuerligt dämpa våra fysiska stressresponser, att få ett filter mellan våra tankar och känslor och att hjälpa hjärnan återhämta sig. Tricket är att det behöver göras, därför förespråkar jag verkligen att ta mikro-meditationer så ofta det går! Hellre fyra små pauser varje dag än att ha så höga ambitioner att det helt enkelt inte blir av.

En övning jag tipsade om i Aftonbladet var den så kallade hissturen:

 

Andas ut och räkna till fyra.

Håll andetaget, räkna till två.

Andas in, räkna till fyra.

Håll andetaget, räkna till två.

 

Det är allt! Hinner du, vill du, så gör du några varv till. Mellan tio sekunder och en minut tar övningen och när du blir lite van kommer du märka hur denna kommer väl till pass även precis innan du öppnar dörren till dagis, minuterna före en viktig presentation eller när du väntar i bilköer..

 

Texten i Aftonbladet är skriven av Jenny Alexandersson, bilderna är tagna av Peter Knutson